ÁSZF

ÁSZF- Általános szerződési feltételek

1, Az Általános szerződési feltételek hatálya

Az Általános Szerződési Feltételek a Erika-Ingatlan Kft. Medical Help gyógyászati segédeszköz szaküzlete által működtetett webshop (a továbbiakban Szolgáltató) és a vele szerződéses kapcsolatba lépő vásárló (a továbbiakban Megrendelő vagy Vásárló) között létrejövő szerződés általános feltételeit tartalmazza. Jelen ÁSZF nyilvános.

Kérjük, amennyiben Vásárlója szeretne lenni Webshopunknak, az Általános szerződési feltételeket figyelmesen olvassa át és csak abban az esetben vegye igénybe a szolgáltatásunkat, ha  minden pontjával egyetért és azt kötelező érvényűnek tekinti magára nézve.

A Szolgáltató bármikor, előzetes értesítés, vagy a Megrendelő hozzájárulása nélkül jogosult az ÁSZF-et egyoldalúan módosítani. Vásárló felelőssége, hogy az Általános Szerződési Feltételek módosítását kövesse. A módosítást követően a webshop használata az Általános Szerződési Feltételek módosításának elfogadását jelenti.

A Webshop az internet sajátosságai okán belföldről és külföldről is elérhető, de az Erika-Ingatlan Kft. Medical Help gyógyászati segédeszköz szaküzletének webshopja csak  a Magyar Köztársaság területére címzett megrendeléseket fogad el.

2/a, Szolgáltató adatai

Név: Erika-Ingatlan Kft.
Székhely: 7833 Görcsöny, Fagyöngy utca 36.
Adószám: 14720677-2-02
Cégjegyzék száma: 02-09-073997
Bankszámlaszám: 50431104-10008982

Számlavezető pénzintézet: Takarékbank Zrt.

Az üzlet neve: Medical Help gyógyászati segédeszköz szaküzlet

Telephely, az üzlet címe: 7621 Pécs, Rákóczi út 46. mfsz/5. Kereskedők Háza Római szint

A nyilvántartásba bejegyző bíróság: Pécsi Törvényszék, Cégbírósága

A Szolgáltató elérhetősége, a Megrendelőkkel való kapcsolattartásra szolgáló e-mail címe: rendeles@medicalhelp.hu vagy info@medicalhelp.hu

 

2/b, Tárhely szolgáltató adatai:

Név: FIBERHOST-PLUS Kft

Székhely: 4028 Debrecen, Zöld utca 26. 4.em. 19.

Elérhetőség: +36/52/794-490, info@fiberhost.hu

2/c. Adatvédelem:

A Vásárlók adatait kizárólag saját szerződéseink, számlázásunk és könyvelésünk dokumentálására használjuk. A Vásárlói adatok a szállítás és kézbesítés idejére átadásra kerülnek a szállító cégeknek (Foxpost, GLS futárszolgálat). Szállító vállalat szerződésben nyilatkozik az adatok bizalmas kezeléséről. Az adatok kezelésekor az Adatvédelmi Törvénynek megfelelően jár el. Adatait írásos vagy e-mailben történő kérésre bemutatjuk, módosítjuk vagy töröljük (kivételt képeznek azok a számla adatok (a számlák tőpéldányai), melyeknek megőrzésére a Számviteli Törvény Kötelez).

A honlap látogatása során az áruházi rendszer rögzíti a felhasználók IP címét, melyből bizonyos esetekben következtetni lehet az érintett személyre, ezen felül rögzíti az operációs rendszer, a böngésző típusát és a látogatott oldal címét. Az adatmentésnek elsősorban technikai jellegű célja van, a rendszer folyamatos működéséhez elengedhetetlen. Az adatrögzítés további célja a felhasználói szokások elemzése, látogatottsági statisztikák készítése, mely a még magasabb színvonalú kiszolgáláshoz nyújt segítséget. A naplóállományok elemzése során felmerült adatokat más információval az üzemeltető nem kapcsolja össze, a felhasználó személyének azonosítására nem törekszik.

3, Panaszkezelés. ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat elérhetőség: H-P.: 9:00 – 17:00

Ügyfélszolgálat levelezési címe: 7833 Görcsöny, Fagyöngy utca 36.

Személyes ügyfélszolgálat címe: 7621 Pécs, Rákóczi út 46. mfsz/5.

Telefonos ügyfélszolgálat: 06 (20) 2728-533

Szóbeli panasz esetén a Szolgáltató, ha lehetséges azt azonnal kezeli, orvosolja, ha erre nincs lehetőség vagy a Megrendelő nem ért vele egyet, akkor a Szolgáltató jegyzőkönyvet vesz fel a panaszról. A jegyzőkönyv egy másolati példányát eljuttatja a Megrendelőnek. Ha a – jogszabályi kötelezettségének ellenére – nem akarnánk jegyzőkönyvet felvenni, a vásárlók könyvébe tehet bejegyzést, és ezzel a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez fordulhat. Amennyiben a fogyasztási cikk minősége nem megfelelő, úgy ön a szavatossági illetőleg jótállási szabályok alapján érvényesítheti igényét. A szavatosság szabályait a Ptk 2013 évi V.törv. 6:159 §-a, tartalmazza. Igyekszünk ennek lehetőségeiről az alábbiakban a leg korrektebbül tájékoztatni önt.

Panaszfelvételi jegyzőkönyv minta: panaszfelvételi jegyzőkönyv minta letöltése

 

Írásbeli panasz esetében a Szolgáltató a hatályos vonatkozó jogszabályok szerint jár el, abban az esetben ha a Szolgáltatóval a panaszkezelés sikertelen,  a Megrendelő az alábbi jogorvoslati megoldások közül tud választani:

  • 378/2016. (XII. 2.) Kormányrendelet értelmében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2016. december 31. napjával jogutódlással megszűnik, a fogyasztók 2017. január 1-től panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak. Elérhetőségeket itt találhatnak: http://jarasinfo.gov.hu/
  • Baranya Megyei Békéltető Testület:  https://baranyabekeltetes.hu/

E-mail: info@baranyabekeltetes.hu
Telefon: +36 72 507 154
Mobil: +36 20 283-3422
Fax: +36 72 507 152
Székhely: 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.
Postacím: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Baranya Megyei Békéltető Testület, 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.

 

 • ODR: Ha az online vásárlás során probléma merült fel és a vitát nem tudja rendezni a kereskedővel, panaszát e platformon keresztül egy jóváhagyott vitarendezési testület elé terjesztheti.

 

Mi az ODR? :

A fogyasztói jogviták online rendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról (fogyasztói online vitarendezési irányelv) szóló, 2013. évi május 21.-i 524/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: rendelet) alapján az Európai Bizottság létrehozott egy online vitarendezési platformot, amely 2016. február 15-től vehető igénybe az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződést kötők között fogyasztói jogvita esetén mind a fogyasztók, mind a kereskedők számára.

A rendelet hatálya közvetlenül kiterjed az Unióban letelepedett, Magyarországon székhellyel rendelkező online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekben érintett kereskedőre, amennyiben közte és a fogyasztó között létrejött online adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel kapcsolatban fogyasztói jogvita merül fel.

Határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén, uniós webáruházzal fennálló vitáját Magyarországon kizárólagosan a fővárosi kereskedelmi és iparkamara mellett működő békéltető testület dönti el ingyenesen és gyorsan.

Ahhoz, hogy az online vitarendezési platformot használni tudja, előzőleg regisztrálnia kell az Európai Bizottság rendszerében.

Az online vitarendezési platformot az Európai Bizottság rendszerében való regisztrációt követően az alábbi link segítségével érheti el:  http://ec.europa.eu/odr

Az oldal betöltését követően válassza ki a kívánt nyelvet, jelentkezzen be és kövesse az oldal utasításait. Amennyiben a határon átívelő online vitarendezéssel kapcsolatosan további kérdése merülne fel, a Budapesti Békéltető Testület tud részletes felvilágosítást adni Önnek.

A Budapesti Békéltető Testület: 
1016 Budapest, Krisztina krt. 99. III. em. 310. 
Levelezési cím: 1253 Budapest, Pf.: 10. 
E-mail cím: bekelteto.testulet@bkik.hu, onlinevita@bkik.hu 
Fax: 06 (1) 488 21 86
Telefon: 06 (1) 488 21 31

4, A webshopban történő vásárlás feltétele, szabályai

Termékek a webshopban: gyógyászati segédeszközök, orvos diagnosztikai termékek, rehabilitációs eszközök és ortopéd termékek, egyéb kiegészítő egészségügyi termékek. Webshopunkban olyan termékek is kaphatók, melyeket Vénnyel is ki lehet váltani, de a webshopban történő vásárlás alkalmával ez nem érvényesíthető, vénybeváltási igény esetén kérjük személyesen keresse fel üzletünket vagy hívja az üzlet számát és kérjen felvilágosítást a személyes vénybeváltás menetéről.

A termékek ára az ÁFÁ-t tartalmazza – csomagolási költséget nem kerül felszámításra-, de nem tartalmazza a házhozszállítási díjat.

A webshopban kínált termékek műszak és egyéb paramétereit a gyártók, forgalmazók, szállítók, szakkönyvek információi, melyek tartalmáért felelősséget nem válla a Szolgáltató.  Kérjük minden esetben figyelmesen olvassa el a termék használati utasítását vagy használat előtt konzultáljon kezelőorvosával.

A méretvételt igénylő terméke esetében pontosan mérje le a kért adatokat és azután válassza ki a mért adatoknak megfelelő méretű terméket, mivel ezen termékeket a felbontás és használat után nem áll módunkban cserélni.

A fogyasztó nem gyakorolhatja az elállási jogát: 45/2014 Korm. rend. 29 § e pontja:

“A fogyasztó nem gyakorolhatja a 20. § szerinti jogát olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza.”

4/a. Az elektronikus szerződéskötés menete:

Az Erika-Ingatlan Kft. Medical Help gyógyászati segédeszköz szaküzletének webshopjában történő vásárláshoz vagy csak böngészéshez nem szükséges a regisztráció. Vásárolhat nálunk vendégként is, így csak a számlázási és a szállítási adatait kell megadni. A regisztráció nélkül történő vásárlás nem mentesít az Általános Szerződési Feltételek elfogadása alól.

A belépéshez az Ön által megadott e-mail cím és egyedi jelszó szükséges, ha Ön már visszatérő és regisztrált vásárló. Ez esetben a fenti „Belépés” vagy „Fiókom” menüpontra kattintva jelentkezhet be rendszerünkbe. Amennyiben nem rendelkezik ilyen azonosítóval, a „Regisztráció” menüpontra kattintva regisztrálhatja magát a rendszerünkben. Az űrlapok kitöltése után a tovább gomb megnyomását követően már élvezheti is a fiók által nyújtott előnyöket.  A visszaigazolást megküldjük a megadott e-mail címre. Az űrlap kitöltésénél figyeljen az adatok pontosságára, mivel ezek alapján fogjuk Önnek kiállítani számláját. A „Fiókom” menüpont alatt a későbbiek folyamán módosíthatja adatait.

A termék kiválasztása:

A Vásárló a kiválasztott termékre kattintva megtekintheti annak bővebb ismertetőjét. Ha több termék közül nem tud dönteni lehetőség van az összes kiválasztott termék Kívánságlistába helyezésére, majd innen Vásárlási szándék esetén csak a ténylegesen megvásárolni terméket a „Kosárba” gomb megnyomásával egy virtuális kosárba helyezi. A Kosár „Megtekintés” gombjára kattintva megtalálja a vásárlás során kosárba helyezett termékeket, valamint a számla végösszegét. Itt leellenőrizhetik rendelésük helyességét, különös tekintettel az árakra és a mennyiségekre, melyeket igény szerint módosíthatnak, javíthatnak is. A kosár automatikusan kiszámítja a rendelés végösszegét.

A rendelés leadása:

Ha megfelelőnek tartja a kosárban elhelyezett termékek mennyiségét, leellenőrizte a végösszeget, és úgy döntött, hogy meg szeretné vásárolni őket, akkor egyszerűen kattintson a “Pénztár” gombra. Ezután lehetősége van kiválasztani, hogy már regisztrált vásárlóként szeretne-e belépni, új vásárlóként akar regisztrálni, esetleg regisztráció nélkül akar vásárolni. Regisztráció nélküli vásárlás esetén adja meg számlázási és szállítási címét. Itt tudja továbbá megadni a számlázási címtől eltérő szállítási címet is.

A következő lépésben válassza ki az Önnek megfelelő szállítási módot (személyes átvétel az üzletben, Foxpost  vagy futárszolgálati kiszállítás), valamint fizetési módot (utánvét, banki átutalás, készpénz). Ha egyetért a megrendelés tartalmával, akkor a megrendelés elküldéséhez kattintson a „Megrendelés elküldése” gombra. Amennyiben elküldi a megrendelést, az a webshop és ön közötti írásos szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséget von maga után. A szerződést a rendszerünk elektronikusan iktatja, ahhoz ön és a webshop ügyfélszolgálata is utólag hozzáfér. A szerződés magyar nyelven íródik.

A termékek ára:

Áraink a rendelés időpontjában érvényes listaárak, amelyeket a webshopunkban a termékek mellett találnak. Az árak bruttó árak, az ÁFÁ-t tartalmazzák, azonban ezek az árak nem tartalmazzák a szállítási költséget. A szállítási költség a pénztár folyamat során a megrendelés véglegesítése előtt, valamint a Vásárlási feltételek között is megtalálható.

A Szolgáltató fenntartja a Weboldalon feltüntetett árak változtatásának jogát. Az árváltozás a Weboldalon való megjelenéssel lép hatályba. A Szolgáltató garantálja, hogy a felek közötti ajánlati kötöttség és annak Szolgáltató részéről történt elfogadását követően esetlegesen felmerülő árváltozás a már megrendelt termékek vételárát nem befolyásolja. A Szolgáltató nem vállal felelősséget a gondossága ellenére hibásan feltüntetett árért, így a honlapot üzemeltető technikai szolgáltatónak, vagy az informatikai rendszernek felróható adatrögzítési hibákért, illetve a nyilvánvalóan téves, a termék közismert nagyságrendű árától jelentősen eltérő, irreális árra. Ilyen esetekben a Szolgáltató nem köteles a terméket a weboldalon feltüntetett hibás áron szolgáltatni, hanem a rendelés visszaigazolásában felajánlja a helyes áron történő szállítást, amelynek ismeretében a Megrendelő, döntése szerint vagy megrendeli a terméket a helyes áron, vagy minden hátrányos jogkövetkezmény Szolgáltató felé való érvényesítése, illetve Megrendelőt terhelő bárminemű kötelezettség nélkül elállhat vásárlási szándékától.

A szaküzletben alkalmazott árak eltérhetnek a webáruházban feltüntetett áraktól. A személyes átvétel választása esetén a webáruházban megrendelt termékekre az itt feltüntetett árak érvényesek. Minden más esetben az üzletben feltüntetett árak érvényesek.  

4/b, A rendelések feldolgozása:

A rendelések feldolgozása 48 órán belül megtörténik. Adatbeviteli hibák javításának lehetősége. Az adatbeviteli hibák javítására a „Megrendelés” gomb megnyomása előtt van lehetősége.

A rendelés visszaigazolása:

Minden rendelésről e-mailes visszajelzést küldünk. Ez azt jelenti, hogy a rendelés feladását követően egy automatikus e-mailt kap a rendelés beérkezéséről és (később) egyet a várható szállítási időpontról. Telefonos egyeztetés esetén hívja az ügyfélszolgálatot vagy az e-mailben található telefonszámok bármelyikét.

Megrendelése általában akkor lép életbe, ha online megrendelését e-mail-ben vagy telefonon is visszaigazolják. A webshop rendszer által küldött automata visszaigazolás nem egyenértékű a fent említett visszaigazolással. Amennyiben a rendelt tételek szállításával kapcsolatban bármilyen kérdésünk lenne (pl. nincs a kért termék, nem tudunk szállítani az adott termékből, vagy a rendelt méretben, stb.) munkatársunk a megadott telefonszámon megkeresi önt.

Fizetési feltételek:

Webshopumkban lehetőség van:

 • közvetlen banki átutalásra, ebben az esetben a kiszállítás az összeg beérkezését követően 1-4 munkanapon belül történik.
 • utánvéttel történő fizetésre a csomag átvételekor a futárnál készpénzben vagy bankkártyával lehetséges, a szállítás a megrendelés visszaigazolásának a Megrendelő részére történő elküldését követő 1-4 munkanapon belül esedékes.
 • személyes átvételkor az üzletben készpénzes, bankkártyás vagy EP kártyás fizetésre van lehetősége(ha az adott termék EP kártyára elszámolható).

A szállítás menete és díja:

A küldeményeket minden esetben vagy a Foxpost vagy a GLS futárszolgálat szállítja ki. A termék szállítási idejét a  visszaigazoló e-mail tartalmazza. A szállítás időpontjáról lehetősége van egyeztetni a visszaigazoló e-mailben található telefonszámon. Kiszállítási idő: 1-4 munkanapon belül.

A szállítási díjak:

  • 30.000 Ft rendelési érték felett a szállítás ingyenes
  • Lehetőség van a megrendelt termékek személyes átvételére pécsi üzletünkben (Medical Help gyógyászati segédeszköz szaküzlet Pécs, Rákóczi út 46. mfsz/5. Kereskedők Háza Római szint), a személyes átvételnél Önt semmilyen díj nem terheli.
   Fizetés az áru átvételekor készpénzben vagy bankkártyás fizetéssel lehetséges.
  • A megrendelt termékeket 5 napig tartjuk fenn átvételre. Ez után igény esetén másik vásárlónak értékesítjük azokat.

 

 • A kiszállítási díjak 10-kg-ot meg nem haladó csomagra érvényesek, extrém méretű vagy súlyú (10 kg feletti) csomag esetében az adott termék terméklapján megrendelő azonnal látja, hogy a termék extrém szállítási díjú, fizethet előre utalással vagy utánvéttel. Több normál termék együttes megrendelése esetében, ha a csomagolás vagy az összsúly okán a szállítási súly vagy méret extrémnek számít, akkor az egyedi szállítási díjjak érvényesek, melyről megrendelőt a megrendelést követően e-mailben tájékoztatjuk. Az e-mailt követően megrendelő eldöntheti, hogy a kiszállítási díj tudatában fenntartja-e a megrendelését vagy minden következmény nélkül eláll a megrendeléstől. A döntéséről válasz e-mailben köteles megrendelő eladót tájékoztatni. A fizetés ebben az esetben csak előreutalással lehetséges!
 • Foxpost csomag automatánál történő csomagátvétel esetében a maximális csomagméret: 60 cm x 38 cm x 62 cm

 

TERMÉK KISZÁLLÍTÁSA

 

Kiszállítás módja Fizetés előre utalással Fizetés utánvéttel
Házhoz szállítás futárszolgálattal

(GLS Futárszolgálat)

10 kg alatt: 1.390.-ft

10 kg felet: 2.400.-ft

10 kg alatt: 1.940.-ft

10 kg felett: 2.700.-ft

Foxpost csomag automatában átvétel 1200.-ft nem lehetséges!
Személyes átvétel az üzletben ingyenes ingyenes

 

Szállítást Magyarország területén tudunk vállalni.

5, Elállás, szavatosság, jótállás

5/a, Az elállás joga:

Ha a webshop a szerződésben vállalt kötelezettségét azért nem teljesíti, mert a szerződésben meghatározott áru nem áll rendelkezésére, illetve a megrendelt terméket csak megadott kiszállítási időn túl (4 nap) tudja – vagy egyáltalán nem tudja beszerezni, köteles erről a megrendelőt tájékoztatni, aki ennek tükrében minden következmény nélkül írásban elállhat a szerződéstől, a már esetlegesen átutalt vételárat köteles a Szolgáltató- az elállást követően- azonnal, de legfeljebb 14 napon belül visszautalni Megrendelőnek. A webshop nem köt szerződést kiskorúakkal. A megrendelő a kereskedelmi feltételek elfogadásával nyilatkozik arról, hogy nagykorú.

Megrendelése során Ön élhet a 45/2014. (II.26). kormányrendeletben részletesen rögzített feltétel nélküli elállási jogával.

Fogyasztó az elállási jogát indoklás nélkül, a szerződés megkötésének napja és a termék átvétele közötti időszakban is gyakorolhatja.

Internetes vásárlások esetén Ön a szerződéstől az áru átvételét követő 14 (tizennégy) munkanapon belül indoklás nélkül elállhat, ezt az említett határidőn belüli írásos nyilatkozatának elküldésével jelezheti, a fogyasztó köteles haladéktalanul, de legkésőbb az elállástól számított 14 napon belül saját költségén a terméket visszajuttatni. Az átvétel dátumát bizonyítja a futárszolgálat szállítójegyzéke. Elállásnál a Szolgáltató köteles a Megrendelő által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást és az áru visszaszolgáltatását követő 14 (tizennégy) napon belül visszatéríteni.

A Megrendelő viseli az elállás esetén, az áru visszaszolgáltatásával kapcsoltban felmerült összes költséget. A Szolgáltató követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését. Ha az elállási jog alapján visszaszállított áru nincs kifogástalan, újra eladható állapotban, akkor a megrendelő kártérítésre kötelezett, amennyiben az áru állapotának romlását, tönkremenését, vagy visszaadásának másmilyen ellehetetlenülését szándékosan vagy hanyagságból idézte elő.

Amennyiben a termékről felbontás során a kézbesítést végző személy (postai kézbesítő, futár) jelenlétében derül ki, hogy bizonyítottan sérült, és a sérülés az áru átvételét megelőzően keletkezett, a termék visszavételét, az értékesítés törlését azonnal biztosítjuk. Bármilyen nemű sérülést, tartalomhiányt a küldemény kézbesítése során az átadó-átvevő közötti tényállási jegyzőkönyvnek kell tartalmaznia! Utólagos tartalomhiányért, esetleg sérülésért felelősséget vállalni nem tudunk!

 

Ha a fogyasztó nem a legkevésbé költséges, szokásos szállítási módtól eltérő szállítást választja, elállás esetén az ebből adódó többletköltséget szolgáltató nem köteles megtéríteni.

 

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet) szerint:

A fogyasztó nem gyakorolhatja az elállási jogát:

– olyan áru értékesítése esetében, amely a Megrendelő személyéhez kötött, illetve amelyet a Megrendelő utasításai alapján vagy kifejezett megrendelésére állítottak elő (például egyedi méret)

– amely termék természeténél fogva nem szolgáltatható vissza

-olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza. 

Higiéniai vagy egészségügyi okból vissza nem szolgáltatható termékek:

Higiéniai termékek(testtel és testnedvekkel közvetlenül érintkező termékek, mint pl.: vér, nyál, anyatej, izzadtság, vizelet, széklet, stb.) cseréjére nincs lehetőség. Ilyen termék pl.: fogkefe, fehérnemű, talpbetét, harisnya, zokni, lepedő, vércukormérő, tesztcsík, végtagrögzítők, gyógyászati eszközök, masszázsolaj, lábápolási termékek, pelenkák, stb.

A higiéniai vagy egészségvédelmi okból vissza nem szolgáltatható termékek esetén nem állhat el a fogyasztó a szerződéstől. Fontos tudni, hogy a higiéniai vagy egészségvédelmi okból vissza nem szolgáltatható termékeket is visszaküldhetjük, amennyiben a csomagolást, a védőfóliát még nem bontottuk fel, vagyis a terméket még nem vettük használatba.

45/2014-es Kormányrendelet 29§ (1)

Figyelem!

Fontos tudnia, hogy amennyiben a megvételt követően használatba vette a terméket, már nem állhat el a vásárlástól.

A vásárlástól való elállás joga nem a termék 14 napos ingyenes használatát biztosítja Önnek, hanem a termék szemrevételezésének lehetőségét, ugyanúgy, ahogyan arra az üzletben vásárolt termékek esetében is módja van.

 

Elállási nyilatkozat minta

 

5/b, Szavatosság:

Szavatosság: Az eladónak (szerződésbeli vagy törvényes) felelőssége az eladott tárgy természeti vagy jogi szempontból hibátlan voltáért. (Magyar értelmező kéziszótár)

Szavatossági idő: Az általános szavatossági idő 2 év.

Mit is jelent ez?

Szavatossággal arra vállalunk felelősséget, hogy az eladáskor hibátlan terméket kapott tőlünk, tehát nincs olyan rejtett hibája, amely csak később fog kiderülni és az ismertetett tulajdonságait a szavatossági időn belül megtartja.

Reklamációval kapcsolatban felhívhat minket a kapcsolat oldalon található ügyfélszolgálati telefonszámon (20/2728-533), vagy jelezheti problémáját a megadott e-mail címen (info@medicalhelp.hu), vagy címünkre elküldött postai levélben (7833 Görcsöny, Fagyöngy u. 36.).

A Ptk. 2013 évi V. törvény 6:159. § (2) bekezdése rendelkezése alapján négyféle ún. szavatossági jog illeti meg: a kijavítás / a kicserélés / az árleszállítás / a vételár-visszatérítési igény(ún. elállás). Tehát kiemelten fontos, hogy kellékszavatossággal kapcsolatos, valamint a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termék esetén felmerülő minőségi kifogás alkalmával is ugyanez a négyféle jogosultság illeti meg a fogyasztót.

Vannak olyan termékkategóriák, melyek nem tartoznak az általános szavatosság körébe, ezeknek felhasználhatósági/lejárati/minőségmegőrzési ideje a termék dobozán van feltüntetve.

Az új Ptk. szerint olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik. Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

 • kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek – másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva – aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy
 • az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a törvényben foglaltak szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

Az új Ptk. is tartalmazza azt a szabályt, miszerint jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye. A törvény rögzíti, hogy a kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Ki viseli a költségeket?

A Ptk. 2013 évi V. törvény 6:166. §-a szerint a szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek a kötelezettet – tehát a vállalkozást – terhelik. Kivétel az az eset, ha a dolog meghibásodásában a jogosultat terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a szavatossági kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a jogosult köteles viselni, ha a dolog karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha a kötelezett e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.

Milyen határidőn belül reklamálhat?

Az új Ptk. főszabálya szerint a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén azonban a szavatossági idő hosszabb: a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el.

Fontos szabály, hogy nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot rendeltetésszerűen nem tudja használni.

A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.

Szavatossági igény felvételének jegyzőkönyve

5/c, Jótállás:

A jótállás tartalma

Akár kötelező, akár szerződéses jótállásról legyen szó, a szerződés hibátlan teljesítéséért a jótálló felel, és a jótállás időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett (Ptk. 2013 évi V. törvény 6:171. §).

A jótállás alapján érvényesíthető jogok attól függnek, hogy a jótállás a felek megállapodásán vagy jogszabály rendelkezésén alapul-e, így:

 • a kötelező jótállás keretében a jótállási idő alatt felmerülő minőségi kifogás esetében lényegében a szavatossági jogokat (kijavítást, kicserélést, árleszállítást, elállást) lehet – de kedvezőbb feltételekkel – érvényesíteni,
 • ha pedig a jótállás szerződésen alapul, a felek megállapodása szerinti tartalmú jogok illetik meg a jogosultat, azzal, hogy, amennyiben nem rendelkeznek ezekről, úgy szintén a Ptk. szerinti szavatossági jogokat érvényesíthet a jogosult.

A jótállás időtartama

A jótállási idő a tényleges teljesítéssel kezdődik, tartamát az ún. kötelező jótállás esetében az azt rendelő jogszabály, míg szerződéses jótállásnál a felek megállapodása határozza meg.

A kötelező jótállás időtartama 1 év, amelynek kezdő időpontja a termék fogyasztónak történő átadása, vagy ha az eszközt üzembe kell helyezni és azt a forgalmazó vagy annak megbízottja végzi, akkor az üzembe helyezés napja. Tehát fontos kihangsúlyozni, hogy a jótállási idő nem feltétlenül a vásárlás napján kezdődik.

Mindezek alapján a jótállás időtartama független a szavatossági jogok érvényesíthetőségére irányadó határidőktől, és azokhoz képest akár rövidebb, de hosszabb is lehet.

Látni kell azonban, hogy a gyakorlatban a teljesítéstől (vásárlástól) számítottan „párhuzamosan” telik a szavatossági és jótállási határidő, azok sokszor átfedésben vannak. Amennyiben például a fogyasztó bútort vásárol 10.000 Ft feletti értékben, arra a vonatkozó rendelet alapján egy év kötelező jótállás jár, függetlenül attól, hogy ugyanerre a bútordarabra a forgalmazó 5 év „garanciát” (szerződésben vállalt jótállást) biztosít, és a Ptk. alapján pedig – fogyasztói szerződés esetén – két év jogvesztő határidőn belül érvényesíthetőek a szavatossági jogok.

Bizonyítási kötelezettség

Amennyiben a fogyasztási cikk minősége nem megfelelő, úgy ön a szavatossági illetőleg jótállási szabályok alapján érvényesítheti igényét. Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk.-ben, a 151/2003. (IX. 22.) korm. rendeletben, a 19/2014 NGM rendeletben foglaltak az irányadók.

Bizonyítási kötelezettség: Az első hat hónapban a Szolgáltató oldalán van a bizonyítási teher, neki kell bizonyítania, hogy a Vásárlónak eladott dolog a teljesítés időpontjában megfelelt a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Hat hónapon túl azonban már a Vásárlónak kell bizonyítania, hogy a termék hibás volt.

6, Vegyes, záró rendelkezések

Az Erika-Ingatlan Kft. weboldaláról történő megrendelése feltételezi, hogy a Megrendelő az elektronikus kereskedelemre vonatkozó technikai valamint jogszabályi ismeretekkel rendelkezik. Ezen ismeretek hiányából, valamint az elektronikus termékek hibájából, az informatikai, távközlési szolgáltatóknak – például internet szolgáltató – felróható hibákért a Szolgáltató felelősséget nem vállal. A Megrendelőt terheli a számítógépe, illetve az azon található adatok védelmének kötelezettsége.

A Szolgáltató bármikor jogosult jelen ÁSZF feltételeit módosítani. Az esetleges módosítás a Weboldalon való megjelenéssel egyidejűleg lép hatályba.

A Szolgáltató és Megrendelői, szerződéses partnerei között fennálló kapcsolatokban kizárólag a Magyar Köztársaság joga alkalmazandó. Az esetlegesen felmerülő jogvitákat a felek megpróbálják először tárgyalásos úton, egyeztetéssel megoldani.

Amennyiben kötelező erejű jogszabályi rendelkezés, vagy bírósági döntés jelen Általános Szerződési Feltételek bármely rendelkezését korlátozza vagy érvényteleníti, az nem érinti az ÁSZF többi rendelkezésének érvényességét.

Jelen Általános Szerződési Feltételekben nem szabályozott kérdések tekintetében a Magyar Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. tv.) és az egyéb vonatkozó jogszabályi rendelkezések irányadók.